Cake Coklat Isi Keju
Bahan – Bahan :
Untuk Filling Cream Cheese
- 1/4 cawan gula biasa
- 250 gram cream cheese
- 1 butir telur ukuran sedang
- 1 sudu teh esen vanilla
Untuk Resepi Kek Coklat
- 2 cawan tepung serba guna
- 1 1/2 cawan gula biasa
- 1 cawan air masak
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan butter ( suhu kamar )
- 3 butir telur ukuran besar
- 1 1/4 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh baking soda
- 1 sudu teh esen vanilla
Untuk topping
- 250 gram cream cheese
- 2 sudu makan gula
- 2 sudu makan susu segar
Cara Membuat :
Untuk Filling Cream Cheese
- Menggunakan hand mixer dengan kecepatan sedang , kocok cream sheese dan gula sehingga sebati . Kemudian masukkan telur dan kocok hingga menjadi lembut dan sebati. Kemudian sisihkan..
Untuk Resepi Cake Coklat
- Di dalam mangkuk besar, masukkan semua bahan-bahan dan menggunakan hand mixer dengan kecepatan perlahan , adon semua bahan-bahan. Bila semua mula sebati, tingkatkan kecepatan hingga betul-betul sebati dan tercampur sepenuhnya.
- Oles loyang 8×8 dengan butter , serta panaskan oven pada suhu 180’C selama 10 menit.
- Isi setengah loyang dengan adonan resep cake coklat , kemudian masukkan filling cream cheese di tengah-tengah adunan. Jangan biarkan filling mengenai dinding cetakan. kemudian tuang sisa adonan cake coklat tadi.
- Bakar selama 50-60 menit atau sehingga masak .Tips – Cucuk kek di tengah-tengah dengan lidi . Jika lidi licin, masak dah kek anda
- Dinginkan cake selama 30 menit dan barulah dikeluarkan.
Untuk topping
- Menggunakan hand mixer pada kelcepatan perlahan, kocok cream cheese dan gula sehingga sebati . Tambahkan susu sehingga adonan menjadi konsisten dan likat/pekat.
- Masukkan adunan dalam plastik yang telah ditebuk hujungnya, dan hias mengikut kreativiti anda. Siap dan boleh dimakan dah.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar